Koło Gospodyń Wiejskich Czarcie Babki z Masłowa okazało się bezkonkurencyjne i wygrało konkurs kulinarny „Micha pełna kolorów”. Ich deser „Masłowska fantazja” pobił podniebienia jurorów i zaskoczył, bo kryły się w nim zarówno: rabarbar, truskawki, biała czekolada, a nawet serek mascarpone!
Gmina Masłów miała bardzo silną reprezentację na 17. Świętokrzyskim Jarmarku Agroturystycznym, który odbył się w Parku Etnograficznym w Tokarni. W konkursie kulinarnym „Micha pełna kolorów” w barwach gminy Masłów startowały Brzezinianki i Czarcie Babki. Brzezinianki przygotowały „Naleśnikową tęczę smaków” czyli kolorowe naleśniki nadziewane m.in. boczniakami, salami, kurczakami, serkiem, warzywami. Czarcie Babki zaskoczyły deserem „Masłowska fantazja”, w skład którego wchodziło kilka pysznych warstw, a były to m.in. gruszki, jabłka, mięta, jagody, truskawki, rabarbar, prażone orzechy na miodzie, a wszystko przekładane śmietaną, białą czekoladą i serkiem mascarpone. Gospodynie z Masłowa zaskoczyły również sposobem podania. Puchary wypełnione deserem zaserwowały na tacy wypełnionej suchym lodem!
W konkursie wystartowało aż 37 dań.Oceniało je jury w składzie: marszałek województwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Tomasz Jamka, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego Piotr Kisiel, starosta kielecki Mirosław Gębski, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora, szef kuchni Michał Markowicz oraz dziennikarka Echa Dnia Anna Krawiecka.
Bezkonkurencyjny okazał się deser Czarcich Babek, który wygrał konkurs! Dyplom i nagrodę panie odbierały z rąk wiceministra spraw zagranicznych Piotra Wawrzyka oraz Andrzeja Bętkowskiego, marszałka województwa świętokrzyskiego. - Tokarnia jest dla nas szczęśliwa. To już trzeci raz z rzędu wygrywamy konkurs kulinarny w czasie Świętokrzyskiego Jarmarku Agroturystycznego. To taki nasz hattrick. Bardzo się cieszymy, że nasze dania smakują, ale też potrafią zaskoczyć, bo staramy się, by wnosiły one coś nowego do naszej świętokrzyskiej kuchni – mówi Aneta Kułak, przewodnicząca KGW Czarcie Babki.
Wcześniej Brzezinianki i Czarcie Babki na swoich stoiskach gościły m.in. senatora Krzysztofa Słonia, starostę kieleckiego Mirosława Gębskiego, Tomasza Jamkę, członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, Jarosława Karysia, wicedyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej. Co ciekawe do skansenu zjechało ponad 100 wystawców prezentujących zarówno regionalne pyszności jak i rękodzieło.
To jednak nie wszystko. Na scenie, gdzie królowała muzyka ludowa nie zabrakło również artystów z Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach. W koncercie wystąpiła grupa Domaszowianie wraz ze swoim instruktorem Rafałem Żebrowskim. Ich piosenki bardzo podobały się licznie zgromadzonej publiczności.
Ekipie z gminy Masłów na 17. Świętokrzyskim Jarmarku Agroturystycznym towarzyszyli Wojciech Purtak, dyrektor Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach oraz edukatorka Kinga Kruk.