Zaglądamy za kulisy nagranie, jakie dziś w realizowano w świetlicy w Domaszowicach. KGW Domaszowice reprezentuje województwo świętokrzyskie w konkursie Stowarzyszenia Innowatorów Wsi „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – II edycja”.
Panie Ewa Papież i Renata Kowalska raz z szefem kuchni Michałem Budnikiem, znanym choćby z „Pytania na śniadanie” w TVP2 przygotowały dwa konkursowe dania: zupę ogórkową gotowaną na kaczce oraz pierogi nadziewane farszem z kaczki i kaszą.
To nagroda za wygranie wojewódzkiego finału, do którego spośród wielu przepisów jurorzy wybrali właśnie propozycje kucharek z Domaszowic.
Zrealizowane nagrania będą zdradzać przepisy na drobiowe dania i wezmą udział w wielkim konkursie, w którym zmierzy się 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski, po jednym z każdego województwa. Głosowanie odbywać będzie się poprzez wyświetlenia odcinków z przepisami w serwisie You Tube. Wygra KGW, którego wideo obejrzy najwięcej osób.
Gośćmi na planie nagrania byli Wojciech Purtak, dyrektor „Szklanego Domu” oraz redaktor Marzena Smoręda. Relacji szukajcie na antenie Radia Kielce i w portalu zoomnawies.pl