Brzezinianki ze Złotą Patelnią Starosty Kieleckiego podczas IV Festiwalu Smaków Babiego Lata
Patelnię Starosty Kieleckiego czyli najważniejszą nagrodę podczas IV Festiwalu Smaków Babiego Lata zdobyły Brzezinianki. Jurorzy docenili ich dynię faszerowaną mięsem mielonym podawanym z sosem czosnkowym. Wyróżnienia otrzymały Dąbrowianki i Czarcie Babki reprezentujące gminę Masłów.

Na placu przed Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” i dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach w festiwalowych konkursach udziały wzięły 24 podmioty z 11 gmin powiatu kieleckiego. Rywalizowano w dwóch konkursach: "Smaki lata zamknięte w słoiku” - kategoria: owoce, warzywa oraz ,,Papryka, buraczek a może kabaczek… jesienne wariacje”.

Wydarzenie otworzyli wspólnie jego organizatorzy: starosta kielecki Tomasz Pleban i wójt Tomasz Lato. Wśród gości byli m.in. poseł Anna Krupka, senator Krzysztof Słoń, wicewojewoda Michał Skotnicki, marszałek województwa Renata Janik, wicestarosta Tomasz Dulny, członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach: Mirosław Gębski, Mariusz Ściana, mł. insp. dr Artur Pisarek, komendant Komisariatu I Policji w Kielcach.

Jak podkreślał wójt Tomasz Lato festiwal jest doskonałą okazją do promocji świętokrzyskich smaków, ale też wymianą przepisów i doświadczeń pomiędzy kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu kieleckiego. - Cieszę się, że od czterech już lat na Żeromszczyźnie odbywa się jedyny taki festiwal w województwie świętokrzyskim, który przyciąga do gminy Masłów mnóstwo osób szukających dobrego smaku. Tegoroczna edycja pokazuje, że liczy się przede wszystkim tradycja w kuchni, bo większość dań powstała z produktów, które możemy wyhodować w naszych przydomowych ogródkach – mówił wójt.

Jury w składzie: członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach: Mirosław Gębski, Mariusz Ściana, kucharz Michał Markowicz, redaktor Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków w Starostwie Powiatowym w Kielcach Beata Piotrowska-Wróbel, oceniło estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe, a także innowacyjność przygotowanych potraw. Do spróbowania było blisko 50 potraw m.in. galaretka z wierzbówki kiprzycy, pączki lipowe w zalewie, zupa z bobem, placki z kabaczka z dodatkiem buraczka, cukiniowe smarowidło do chleba, papryka nadziewana smakami jesieni, czy czekośliwka.

Wyniki festiwalowych konkursów przedstawiają się następująco. W konkursie "Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii warzywa pierwsze miejsce zajęło KGW Strawczynek za kapary polskie czyli pączki lipy w marynacie jako dodatek do buraka faszerowanego mięsem mielonym. Drugie miejsce zajęły Śwarne Kakonianki, a trzecie KGW Antonielów. Wyróżnienia otrzymali: Helena Pękalska, Stefania Golenia, KGW Piotrowa, KGW Jezioraneczki, KGW Żurawinki. W kategorii owoce najlepsza okazała się torecka babcina, którą przygotowało KGW Płucki. Druga była Bogumiła Włodarska, trzecie Górnianecki. Wyróżnienia zdobyły KGW Rykoszyn, KGW Kowalanki, KGW Ekobabki, KGW Czyżów, KGW Radlinianki.

W konkursie ,,Papryka, buraczek a może kabaczek… jesienne wariacje” i najważniejszą nagrodę czyli Patelnię Starosty Kieleckiego zdobyły Brzezinianki. Jurorzy docenili ich dynię faszerowaną mięsem mielonym podawanym z sosem czosnkowym. Drugie miejsce zdobyły Korale Radostowej, a trzecie Piekoszowianie. Wyróżnienia otrzymały: Czarcie Babki, Jadwiga Brzoza, Szewczanki Dąbrowianki, KGW Śniadki.

Teresa Sokołowska, przewodnicząca Brzezinianek nie kryła radości ze zdobycia głównej nagrody. - Bardzo cieszymy się, że to do nas trafiła statuetka Złotej Patelni Starosty Kieleckiego. Pomysł na upieczenie całej dyni z farszem był mój, ale już pozostałe składniki przepisu przygotowałyśmy razem. To na pewno inna forma i przygotowania, i serwowania dyni, którą kroiłyśmy na całkiem spore kawałki i polewałyśmy sosem czosnkowym, który doskonale podkreślał smak całego dania. Jak to przystało na Brzezinianki smak był oczywiście bardzo zdecydowany i wyrazisty – mówi z uśmiechem pani Teresa.

Festiwalowi towarzyszył koncert w wykonaniu artystów z Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach. Wystąpili: Brzezinianki, Dąbrowianki, Kapela Adaśki, Kapela ZPiT Żeromszczyzna, Kopcowianki, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna. Wykonawcy zaprezentowali się w żywiołowym repertuarze. Na wielką potańcówkę na deskach sceny zaprosiła wszystkich Kapela Adaśki.

Festiwal zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach, Gmina Masłów, Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach.

Powrót