Zupa z rzepy podawana z jajkiem gotowanym na twardo przygotowana przez Domaszowian okazała się najsmaczniejsza w czasie III Festiwalu Smaków Babiego Lata, który odbył się w przestrzeni Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach.
To właśnie do Domaszowian powędrowała Złota Patelnia Starosty Kieleckiego w kategorii „Jesień na Talerzu”. Drugie miejsce miejsce zajęło KGW Chełmowianie. Trzecie otrzymały Czarcie Babki. Wyróżniono: KGW z Piotrowa oraz KGW Brzezinianki. Nagrody wręczali gospodarze wydarzenia: starosta Mirosław Gębski oraz wójt Tomasz Lato.
W konkursie Smaki Zamknięte w Słoiku w kategorii warzywa pierwsze miejsce zajęło KGW Florianki, drugie miejsce zajął Bartłomiej Kaczmarek, trzecie miejsce Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Rykoszyn. Przyznano dwa wyróżnienia: KGW Płucki i KGW Stokrotki. W kategorii owoce pierwsze miejsce otrzymało KGW w Rakowie, drugie miejsce KGW Lisów, trzecie miejsce Stowarzyszenie Aktywne Kobiety Gnieździsk. Wyróżnienia otrzymały KGW Micigózd oraz KGW Aktywna Brynica.
Jurorzy podkreślali szczególne smaki, które dominowały wśród przygotowanych konkursowych dań. Bazowały one głównie na warzywach i grzybach wykorzystując ich smakowy potencjał. Nie brakowało zaskoczeń np. wykorzystania rzadko używanych warzyw np. rzepy.
Wiele działo się również na scenie ciekockiego amfiteatru. Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty otrzymał specjalne podziękowania od starosty kieleckiego Mirosława Gębskiego z okazji 30-lecia działalności. Na ludową nutę zaśpiewali: Jarosław Stachura, Domaszowianie, Aktywne Kobiety Gnieździsk. Wszystkich do tańca porwała Kapela Adaśki.
Festiwal przyciągnął do Ciekot wiele osób. Wśród gości byli m.in. wicemarszałek Renata Janik i Henryk Milcarz, wiceprzewodniczący Sejmiku, prezes Wodociągów Kieleckich. Organizatorami III Festiwalu Smaków Babiego Lata byli Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Gmina Masłów.