Naczynie miedziane na powidła
Informacje o eksponacie
Dział:
Typ eksponatu: użytkowy
Autor: nieznany
Datowanie: XIX w.
Sposób i data nabycia: dar
Materiał, technika: miedź
Wymiary: średnica 18 cm, uchwyt 20,5 cm
Nr inwentarzowy: DSŻ/K/73
Opis:
W ciekockiej kuchni znajduje się ponad 180 eksponatów. Wśród nich choćby na miedziane i mosiężne rondle i patelnie, żeliwna waga domowa ze słynnej warszawskiej firmy Sperlinga, żelazka na węgle i na duszę, oryginalne tasaki. Warto wspomnieć tu miedziane naczynie na powidła z długą na 20,5 cm rączką.
Jak wspomina Kazimiera Zapałowa z zasłyszanych od pań Anny i Moniki Żeromskich opowieści, z „Dzienników”, listów i utworów pisarza można stworzyć całkiem bogaty jadłospis świąteczny i codzienny i spróbować odpowiedzieć na pytanie, co jadało się w Ciekotach. W owym jadłospisie którym pojawiają się barszcze, rosoły, krupniki, garusy, zające w śmietanie, combry z dzika w sosie głogowym, kurczaki z farszem, pieczona jagnięcina, befsztyki smażone na maśle, kiełbasa w zawiesistym szarym sosie z suto kraszonymi ziemniakami, cielęcina z rożna, pasztety, ryby smażone i w galarecie, sałaty, jarzyny, kompoty – po których, jak pisał Żeromski w „Urodzie życia”: „serce mięknie a myśl popada w optymizm”, „skromne ale smaczne” prażuchy, pierogi z serem lub jagodami, placki ziemniaczane z borówkami, gołąbki z kaszą i grzybami, wigilijna kapusta z grochem na oleju, wielkanocne mazurki, baby petynetowe i szafranowe, makowce, ciasta ze śliwkami, poziomki ze śmietaną, konfitury z wiśni, wina, owocowe nalewki, herbata z samowara, zabielana kawa.
Literatura:
Kazimiera Zapałowa: „Z Dworku Żeromskich (11)” : „Kuchnia” w „Kurierze Masłowskim” nr 6/2017 (121)
Kazimiera Zapałowa: „Z Dworku Żeromskich (18)” : „Pokój jadalno-gościnny. Ulubione potrawy” w „Kurierze Masłowskim” nr 1/2019 (130)