Z nami II Festiwal Smaków Babiego Lata organizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Gminę Masłów, który odbył się przed dworkiem Stefana Żeromskiego w Ciekotach.

Do gminy Masłów zjechały koła gospodyń wiejskich z całego powiatu kieleckiego, by rywalizować w najsmaczniejszym wydarzeniu tej jesieni w regionie świętokrzyskim. To festiwal, w którym liczą się smaki zamykane w słoiku, tak w jesiennych i zimowych dniach przypominały o lecie rodzącym pyszne smaki sezonych owoców i warzyw. Gości witali wspólnie gospodarze: starosta Mirosław Gębski i wójt Tomasz Lato. Wszystkie danie oceniało jury w składzie: szef kuchni Michał Markowicz, starosta kielecki Mirosław Gębski oraz dziennikarki Katarzyna Prędotka (TVP3 Kielce) i Marzena Smoręda (Radio Kielce).

Najlepsze w kategorii „Jak to drzewiej jadano - dania świętokrzyskie” okazały się Dąbrowianki z gminy Masłów. Panie zdobyły prestiżową Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego za danie „Kasza pod leśną pierzynką”. Urzekły wszystkim smakiem gulaszu z dzika i jelenia połączonego z miksem trzech kasz: jęczmiennej, bulgur i gryczanej. Drugie miejsce zajęły KGW Płucki, zaś trzecie KGW Raków. Wyróżnienia otrzymali: KGW Sadków, KGW Chełmowianie, KWG Dary Lasu. W konkursie Smaki Lata zamknięte w słoiku w kategorii owoce zwyciężyło KGW Strawczynek za śliwki z huty oblęgorskiej do wędlin. Drugie miejsce zajęło KGW Florianki, zaś trzecie Śwarne Kakonianki. Wyróżnienia otrzymali: KGW Żurawinki, KGW Piekoszowianie, KGW Lisów.

W kategorii warzywa pierwsze miejsce zajęły KGW Sasanki za czosnek z grzybami i majerankiem w marynacie. Drugie miejsce przypadło KGW Piotrów, a trzecie Aktywna Brynica. Wyróżnienia otrzymali: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty oraz KGW Jezioraneczki. Wśród konkursowych dan były m.in. dżemy z dyni, malin, fruzelina z borówki amerykańskiej, jabłkowa galaretka, gruszka w syropie, gruszki marynowane z rumem, pikantny bukiet warzywny z ziołami, sałatka na zimę z ogórków, papryczki i kalafiora, dżem cukiniowy, zarzucajka, garus spod zamczyska, groch z kapustą, żeberka w kapuście, knedle śliwkowe.

Wśród osób smakujących dań było wielu gości m.in. poseł Krzysztof Lipiec, poseł i wiceminister spraw wewnętrznych Piotr Wawrzyk, senator Krzysztof Słoń, wicemarszałek Renata Janik, wiceprzewodniczący Sejmiku Henryk Milcarz.

Na scenie zaprezentowały się: Dąbrowianki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Kapela Typowy Janus. Dla ZpiT Ciekoty występ miał szczególne znaczenie, bo po raz pierwszy artyści zaprezentowali się w nowych strojach zakupionych dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu EtnoPolska 2022 pozyskanemu przez Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom”.

Powrót