Zaskakujące inspiracje kulinarne i tradycyjne podejście do świętokrzyskiej jesiennej kuchni. Tak było na I Festiwalu Smaków Babiego Lata zorganizowanym wspólnie przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i Gmina Masłów w plenerze Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach.
To pierwszy taki jesienny festiwal kulinarny w powiecie kieleckim. Jego gospodarzami byli starosta Mirosław Gębski i wójt Tomasz Lato. - Wszystkie 26 potraw, które zostały zgłoszone do konkursu były przygotowane na bardzo wysokim poziomie. Są to zaskakujące i zróżnicowane smaki. Widać, że gospodynie przygotowały cały szereg ciekawych propozycji. Także marynowane owoce i warzywa zostały przygotowane po mistrzowsku – mówi starosta Mirosław Gębski.

- Festiwal dał możliwość pokazania ogromnej różnorodności i tradycji świętokrzyskiej kuchni zwracając uwagę na nowe trendy kulinarne, które nie są obce gospodyniom z powiatu kieleckiego. Cieszę się, że festiwal odbywał się w Ciekotach, w miejscu, które nierozerwalnie związane jest ze świętokrzyską tradycją – mówi wójt Tomasz Lato.

Przed dworkiem Stefana Żeromskiego w Ciekotach 26 zespołów kulinarnych z 12 gmin powiatu kieleckiego rywalizowało w trzech konkursach. nZłotą Patelnię Starosty Kieleckiego Mirosława Gębskiego w kategorii zupa jesienna danie jednogarnkowe otrzymali: Chełmowianie. Drugie miejsce zajęło KGW Dary Lasu, zaś trzecie Aktywna Brynica. Wyróżnienia otrzymali: KGW Wola Jachowa i KGW ze Śniadki.

W konkursie "Smaki lata zamknięte w słoiku" w kategorii owoce wygrało: KGW Sasanki, drugie było KGW Radlinianki, a trzecie KGW Huta Nowa. Wyróżniono KGW Domaszowice oraz Bogumiłę Włodarczyk. W konkursie na "Smaki lata zamknięte w słoiku" w kategorii warzywa zwyciężył GOK Łopuszno, drugie miejsce zajęły Czarcie Babki z Masłowa, a trzecie KGW Florianki. Wyróżniono KGW Radlinianki.

Można było spróbować m.in. eliksiru długowieczności, pizdrutów, skórek agrestowych, czarcią bombę czy pyszne dżemy np. z dyni. Podniebienia rozgrzewały zupy np. z buraków (czerwone morze), grzybów czy ze szpinaku.

O tym, do kogo powędrowały nagrody zdecydowało jury pod przewodnictwem znanego szefa kuchni Mirosława Ciołaka. W skład komisji weszli: Mirosław Gębski starosta kielecki, Izabela Dziewięcka, dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki w Starostwie Powiatowym, Janusz Knap – prezes Polskiego Radia Kielce oraz Iwona Zasuwa edukatorka żywieniowa. Do laureatów powędrowały nagrody finansowe i rzeczowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe oraz zestawy niezbędne w każdej kuchni zapewnione przez wójt Tomasza Lato.


Na scenie amfiteatru prezentowały się zespoły pieśni i tańca z powiatu kieleckiego: Ciekoty, Żeromszczyzna, Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka. Na wszystkich chętnych czekały bezpłatne porcje kiełbasek smażonych na ognisku i na grillu. Wśród wielu gości festiwalu była m.in. Renata Janik, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego oraz samorządowcy z gmin powiatu kieleckiego.

Wszyscy chętni mogli wziąć udział w warsztatowym wykładzie prowadzonym przez Iwoną Zasuwę, cenioną edukatorkę żywieniową, autorkę bestsellerowych książek Smakoterapia. Spotkanie zorganizowane w „Szklanym Domu” cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem, a po jego zakończeniu autorka długo podpisywała książki i fotografowała się z fanami.

 

Powrót