Już dziś (5 marca) w "Informacjach" TVP3 Kielce o godz. 18:30 Dąbrowianki zdradzą swój przepis na tradycyjne prazoki.
 
O regionalnej potrawie, którą zgłoszą do powstającej właśnie książki z przepisami świętokrzyskiej kuchni opowiedzą Aniela Cedro i Teresa Osuch. Z paniami w świetlicy samorządowej w Dąbrowie rozmawiała redaktor Urszula Degejda.
 
Książkę przygotowuje Muzeum Wsi Kieleckiej razem z Wydawnictwem Jedność. Będzie ona sprzedawana w całej Polsce. Muzeum zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospodarstwa Agroturystyczne do udziału w projekcie, aby wspólnie wypromować w całym kraju wyjątkowy smak potraw przygotowywanych w naszym regionie przez nasze babcie i prababcie. Mile widziane będą dobre rady świętokrzyskich gospodyń dotyczące przygotowania dań, lub kulinarne ciekawostki.Przepisy, fotografie zgłoszonych potraw (rozdzielczość min. 300 dpi) można wysyłać pocztą elektroniczną do 9 marca 2021 r. na adresy: bryn@mwk.com.pl oraz egierada@mwk.com.pl

Powrót